ADRESA

CH, 8610 Uster
Wermatswilerstr. 33

PRVI SEMINAR KBO

Bošnjačka nacionalna fondacija je uspješno realizirala prvi trodnevni edukativno-informativni seminar pod nazivom „Kampus bošnjačke omladine“ od 18 – 20. aprila 2014. god. u Sarajevu.

Na seminaru je učestvovalo 20 mladih Bošnjakinja koje su imale priliku razmijeniti iskustva iz najbližeg okruženja o nacionalnoj osviješćenosti mladih kao i usvajati znanja kroz predavanja koja su bitna za izgradnju bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Po prvi put je na jednom mjestu Fondacija uspjela okupiti mlade Bošnjakinje iz Blagaja, Mostara, Viteza, Zenice, Travnika, Sarajeva, Rožaja, Bara, Podgorice, Bijelog Polja, Prijepolja, Sjenice, Tutina, Novog Pazara, Zagreba, Kosovske Mitrovice i  Prizrena.

Cilj seminara bio je razvijanje mreže mladih kroz promoviranje nacionalnih institucija.

 
 
Prvog dana, 18. aprila 2014. god. nakon dočeka učesnica u uvodnom dijelu, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević se obratio učesnicama riječima dobrodošlice i zahvale na prisutnosti, te ih je upoznao o važnosti postojanja bošnjačkih nacionalnih institucija (Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i Bošnjačke nacionalne fondacije).

Nakon uvodnog dijela, upriličena je svečana večera na kojoj su se učesnice imale priliku međusobno upoznati i razmijeniti iskustva o nacionalnoj osviješćenosti mladih iz područja iz kojih dolaze.

  
 
  

Drugog dana održavanja seminara, 19. aprila 2014. god. prema programu, održana su predavanja na teme: „Svrha nacionalnih institucija“ i „Mlade nadahnute liderke“. Predsjednik BNF-a Hako Duljević je u svom obraćanju predstavio sadržaj cjelokupnog seminara sa naglaskom na važnost i potrebu postojanja nacionalnih institucija,  u kojim mlade Bošnjakinje zauzimaju posebno mjesto.

O temi „Svrha nacionalnih institucija“ govorio je generalni sekretar SBK dr. Tarik Kurbegović, koji je istakao  da su Bošnjaci bili prinuđeni osnovati nacionane institucije budući da su jedini narod koji nema matičnu državu u uvjetima razbijenog bošnjačkog korpusa.

Na temu „Mlade nadahnute liderke“ govorio je dipl. oec. Mirza Karić naglasivši važnost timskog rada i timskog donošenja odluka prilikom uspostavljanja mreže koju istovremeno predstavlja pojedinac i tim.

Učesnice su u toku predavanja aktivno učestvovale u diskusijama te na taj način doprinijele uspješnijoj realizaciji seminara.

U okviru seminara organizirane su posjete „Ratnom tunelu D-B“ i „Šehidskom mezarju“ gdje su se obratili kustos Tunela Harun ef. Hodžić i predsjednik Odbora za medije i promociju SBK Admir Beganović. Kustos Harun Hodžić je prezentirao cjelukupan proces izgradnje tunela za opstanak u uvjetima opkoljenog Sarajeva. „Tunel je u tom trenutku predstavljao jedinu nadu za građane Sarajeva koje je bilo u potpunosti blokirano“, rekao je Hodžić. Također, istakao je da su učesnici u odbrani Bosne i Hercegovine bili mladi ljudi godišta prisutnih učesnica, te da je zahvaljujući hrabrosti mladića Bošnjaka od 17 godina spriječen tada ulazak agresora u Sarajevo. Taj mladić je 1995. poginuo.

Prilikom posjete „Šehidskom mezarju“ učesnice su proučile Fatihu prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću kao i svim šehidima koji su dali živote za svoju domovinu Bosnu.

Predsjednik Odbora za medije i promociju Kongresa, Admir Beganović je naglasio povijesnu ulogu rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića.

  

 
 

U cilju upoznavanja mladih sa uvjetima nastanka i teških okolnosti opstanka naše države Bosne i Hercegovine, trećeg dana seminara, 21. aprila 2014. god., senator SBK prof. dr. Džemal Najetović održao je predavanje na temu „Državno pravni razvitak Bosne i Hercegovine“.

Potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, akademik Dževad Jahić govorio je na temu „Jezik i komunikacija na prostoru bivše Jugoslavije“ o važnosti standardizacije bosanskog jezika kao jednog od bitnog faktora u izgradnji bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Zbog sve učestalijeg prisustva moderne tehnologije u našim životima, o temi „Aktivna uloga mlade Bošnjakinje u medijima kroz vjerski aspekt“ govorio je Muhamed ef. Velić.

Na kraju seminara, u ime BNF-a, predavačima kao i svim onima koji su dali doprinos u realizaciji projekta uručene su zahvalnice, a učesnicama su posebno dodijeljene Potvrde o učešću na seminaru kao i prikladni pokloni.

Prijatelj BNF-a, Centar za dijalog – Wesatijja iz Sarajeva koja djeluje pri Rijasetu islamske zajednice, učesnicama je poklonio literarna djela iz svoje biblioteke.

Troškove cjelokupnog projekta „Kampus bošnjačke omladine“ finansirala je Bošnjačka nacionalna fondacija.

„Kampus bošnjačke omladine“  je inicijalni seminar Fondacije, a u planu je realizacija niza seminara ne samo u Sarajevu već i u drugim gradovima gdje Bošnjaci  žive u cilju razvijanja bošnjačke omladinske mreže kroz promoviranje nacionalnih institucija.