ADRESA

CH, 8610 Uster
Wermatswilerstr. 33

JAVNA TRIBINA NA TEMU "KAKO UKINUTI REBUPLIKU SRPSKU"

Bošnjačka nacionalna fondacija je 30. maja 2015. godine organizirala TREĆU javnu raspravu na temu „KAKO UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU“.

Povod ove rasprave je činjenica da Presuda Svjetskog suda i presude Haškog tribunala suštinski mijenjaju pravni status Republike Srpske za koju sada međunarodne instance verificiraju njenu genocidnu genezu u ime čega je ukidanje RS-a demokratski i antifašistički imperativ.

Javnu raspravu je otvorio predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije, Hako Duljević koji je naglasio da će BNF finansijski i u svakom drugom pogledu podržati održavanja ovakvih rasprava, te rad jednog ekspertnog tima koji bi u narednom periodu dao instrukcije na koji način i kojom dinamikom bi Bošnjaci mogli ostvariti svoja prava i pravdu koja je porušena zadnjom agresijom na državu Bosnu i Hercegovinu. Uvodničari su na sesiji predstavili niz dokaza i mogućnosti za pokretanje procesa za ukidanje i naziva i entitetske strukture manjeg bh entiteta.

Republika Bosna i Hercegovina je u maju 1992. godine primljena u članstvo organizacije Ujedinjenih nacija i time trebala dobiti maksimalnu svjetsku zaštitu za svoje postojanje i sigurnost svojih građana. Ne može biti zločin bez kazne, ne može se presuditi zločin a da kazna ne bude  ukidanje onoga što je zločinac dobio, a to je Republika Srpska. Republika Bosna i Hercegovina je ono što je priznato i u ovom momentu ne možemo tražiti novi Ustav, možemo tražiti samo ono što nam je suspendirano ili oduzeto, a to je Ustav Republike Bosne i Hercegovine, istakao je Sven Rustempašić.

Prof. dr. Suad Kurtćehajić, koji je u proteklih pola godine predvodio pravnu bitku za povarat naše Sutorine, u jednom dijelu svog izlaganja osvrnuo se na korumpiranu bošnjačku elitu koji su spremni prodavati državne i štititi tuđe interese. Govorio je o modalitetima ukidanja naziva Republika Srpska i prestruktuiranja Dejtonskog dvoentitetskog uređenja.

U dinamičnim i konstruktivnim diskusijama preovladalo je mišljenje da su najveći problem bošnjačkog naroda korumpirane političke i akademske elite koji ne žele nositi patriotske projekte. Indikativno je da su isti ljudi koji su Bošnjake uvukli u genocidni popis nedavno minirali i povrat Sutorine.

Zaključak rasprave na temu „Kako ukinuti Republiku Srpsku“ bio je da će prof. dr. Suad Kurtćehajić formirati tim koji će pod pokroviteljstvom BNF-a pred međunarodnim pravosudnim instancama pokrenuti proces za ukidanje manjeg bh entiteta.

Služba za odnose sa javnošću