ADRESA

CH, 8610 Uster
Wermatswilerstr. 33

JAVNA TRIBINA NA TEMU "DA LI SU BOŠNJACI SIGURNI U DEJTONSKOM MIRU"

Bošnjačka nacionalna fondacija je 23. maja 2015. godine organizirala javnu raspravu na temu „Da li su Bošnjaci sigurni u dejtonskom miru“.

Povod za navedenu temu su učestale analize, komentari i tekstovi u medijima koji najavljuju mogućnost novog rata na balkanskim prostorima.

Na raspravi su postavljena pitanja o represivnim akcijama velikosrpske policije nad bošnjačkim povratnicima, ozbiljnosti najave novog rata u Bosni i Hercegovini, načinu borbe protiv medijske blokade zbog koje Bošnjaci ili ne dobijaju tačne ili dobijaju pogrešne informacije, te pitanja o formi i modalitetu bošnjačkog samoorganiziranja u slučaju negativnog raspleta događaja.

Izlaganja učesnika rasprave pokazala su opravdanost skupa i odabira teme. Posebno je naglašeno prisustvo velikog nepovjerenja prema organima vlasti u kojima Bošnjaci ne participiraju u onome broju u kojemu bi trebali participirati.

Prijedlog učesnika u cilju poboljšanja položaja bošnjačkog naroda u državi Bosni i Hercegovini prije svega odnosi se na vraćanje dostojanstva, samopoštovanja i nama koje je svojstveno Bošnjacima kao i revizija obrazovnog sistema.

Bošnjačka nacionalna fondacija najavljuje kontinuirano održavanje ovakvih skupova s obzirom na postojanje mnoštva razloga da ona postane redovna.

Naša obaveza jeste da u okviru bošnjačkih nacionalnih institucija nastavimo otvarati pitanja za koje dejtonski poredak nema senzibiliteta ili ih nema snage riješiti kao jedno demokratsko i slobodno društvo, zaključak je sa druge javne rasprave BNF-a održane u Sarajevu.

Služba za odnose sa javnošću